Gânduri despre psihologia corupției și ierarhizare
Am tot citit păreri despre drepturi, despre putere, despre corupție, despre ce e corect și ce nu, despre ce ar trebui să facem sau să nu facem, despre ce ar trebui să facă ceilalți.
Aș vrea să împărtășesc cu tine câteva dintre ultimele mele revelații legate de acest subiect. Aș spune că problema fundamentală din spatele corupției este ierarhia însăși. Nu mă refer la ierarhia socială, ci la ierarhia pe care o punem noi în lume. De fiecare dată când apare cuvântul „mai” (mai frumos, mai destept, mai bun, mai competent) în mintea noastră, dăm putere ierarhiei, iar ierarhia împuternicește comparațiile cu ceilalți, comparațiile cu noi cei de ieri, împuternicește discriminarea, împuternicește șefia, egoismul, aroganța și lista poate continua. Această ierarhie distruge unitatea, colaborarea, egalitatea, smerenia și iubirea necondiționată. La un nivel mai profund, am putea afirma că împuternicim zilnic corupția prin actiuni, gânduri și emoții.
Corupția e în floare pretutindeni, în sistemele socio-politice, în sistemele economice, în companii mari și în afaceri mici. Oriunde ne uităm, vedem ierarhie și corupție. În psihologia corupției există două tipare: victimele ierarhiei și cei ce profită de pe urma ierarhiei. Ambele categorii contribuie în egală măsură pentru menținerea corupției. Dacă nu ar exista ierarhia, atunci am fi egali și dacă suntem egali, discriminarea nici nu poate să încapă în discuție. Dar să continuăm cu cele două categorii.
Victimele ierarhiei
Acestea sunt victime prin supunere; cei care se supun ierarhiei sunt cei care se tem de ea. Acești oameni sunt copleșiți de responsabilitatea de a-și proteja apropiații, o responsabilitate mare care pică pe umerii lor. Ei sunt victime.
Victimele sunt efectiv lipsite de voința sau capacitatea de a evada din sistem. Visele lor sunt compromise și, odată ce visele sunt compromise, creativitatea însăși este compromisă, precum și forța vitală. Numai atunci când îți înfrunți frica, creativitatea vine în ajutorul tău ajutându-te să-ți depășești condiția.
Cei ce profită de pe urma ierarhiei
Cei care profită de pe urma ierarhiei sunt victime în egală măsură cu cei despre care vorbeam anterior. În astfel de oameni, frica se manifestă sub forma furiei inconștiente, ce poate fi exprimată față de cei din susul ierarhiei sau față de cei din josul ei. Acești oameni nu se simt răspunzători de rezultatele propriilor acțiuni. Ei sunt obsedați de succes, de câștig sau statut, fără a avea vreo limită. Ei duc, în mare parte, în mod inconștient aceste vieți.
„Corupția” și ierarhia sunt întâlnite și la nivelul familiei.
- La fiecare 30 de secunde o româncă este bătută de soț. Și da, ierarhia este prezentă și aici, în relația victimă-agresor. Egalitatea nu permite astfel de agresiuni.
- 20.000 de copii din România sunt aproape orfani. Locuiesc în acest moment atât fără mamă, cât și fără tată, care sunt plecați la muncă în străinătate.
- Una din 4 femei din România a fost cel puțin o dată victima violenței domestice.
- În 6 din 10 familii din România, copiii sunt educați cu bătaia.
Cred în puterea egalității, în compasiune și nu accept discriminarea. Mi-aș dori ca la finalul acestui articol să te gândești la un obicei prin care tu favorizezi ierarhizarea, în orice domeniu al vieții tale, fie din postura de victimă a ierarhiei, fie din postura celui ce profită de pe urma acesteia. Iar dacă ai găsit acest obicei, gândește-te cu ce alt obicei l-ai putea înlocui. Dacă te simți confortabil să împărtășești acest lucru, lasă-mi, te rog, un comentariu.
Îți mulțumesc, om al schimbărilor!