Rana de nedreptate și arhetipul rigidului
Fiecare rană emoțională nevindecată ascunde în spatele ei multă suferință. În încercarea de a ne proteja de această suferință, ne ascundem în spatele unei măști, pe care o vom întâlni în acest articol sub denumirea de arhetip. Ceea ce încercăm de fapt să ascundem, de noi înșine și de ceilalți, este ceea ce nu am reușit încă să rezolvăm.
După ce am vorbit în articolele anterioare despre celalte 4 răni:
- Rana de respingere și arhetipul fugarului
- Rana de umilință și arhetipul masochistului
- Rana de trădare și arhetipul dominatorului
- Rana de abandon și arhetipul dependentului
… astăzi vom vorbi desprea cea de-a 5-a rană și ultima: rana de nedreptate.
Cum apare rana de nedreptate?
Această rană apare între 4 și 6 ani. Atunci când nu îi este permis să-și exprime și să își dezvolte individualitatea, copilul simte că este nedrept să nu poată să se exprime și să fie el însuși. Trăiește această rană de obicei în relația cu părintele de același sex (care este mai rece) și care suferă la rândul lui de aceeași rană.
Copilul suferă din cauza severității acestui părinte, a criticilor frecvente, a conformismului și a intoleranței acestuia. Reacția în fața nedreptății constă în blocarea sentimentelor și astfel apare rigiditatea. Însă chiar dacă cineva își blochează sentimentele, asta nu înseamnă că acea persoană nu simte nimic. Dimpotrivă, persoanele rigide sunt foarte sensibile, însă ele au învățat să își ascundă sensibilitatea față de ceilalți.
Cum arată Rigidul?
Persoana care suferă de rana nedreptății se distinge printr-un corp drept, rigid, bine proporționat și „cât mai perfect posibil”. Are o postură dreaptă, mândră, umerii săi sunt drepți și au aceeași lățime ca și șoldurile, iar gâtul drept (de mândrie).
Rigidul are mereu tendința de a-și ține brațele încrucișate. Astfel, își blochează regiunea plexului solar pentru a nu simți. Îi place să poarte haine strânse pe talie sau o curea în jurul taliei (dacă își strânge talia – plexul solar/ zona emoțiilor – „poate va simți mai puțin”).
Persoanele rigide sunt pline de viață, dar gesturile lor sunt rigide, fără flexibilitate.
Îi este foarte teamă că s-ar putea îngrășa, de aceea va face tot posibilul pentru a nu se întâmpla asta. Chiar dacă se va îngrășa în timpul vieții, corpul său va continua să fie bine proporționat.
Personalitatea Rigidului
Încă din copilărie, rigidul observă că este apreciat mai degrabă pentru ceea ce face decât pentru ceea ce simte. De aceea devine o persoană care tinde mereu spre performanță și începe să se descurce singur de la o vârstă mai mică decât majoritatea persoanelor.
Evită problemele, iar când le are preferă să spună că nu le are, încercând să evite suferința legată de ele. Repetă des fraza „nu e nici o problemă” pentru a ascunde, atât față de el cât și față de ceilalți, ceea ce simte. Nu cere ajutor decât în ultimul moment și se prezintă pe sine ca fiind foarte detașat.
Rigidul caută dreptatea cu orice preț. Fire perfecționistă, el va încerca mereu să fie corect. Crede că dacă ceea ce spune sau ceea ce face este perfect, atunci automat va fi și corect.
Este atras de ceea ce este nobil. Respectul și onoarea sunt noțiuni importante pentru el.
Deoarece are o mare teamă că s-ar putea înșela, el va lua deciziile greu, din cauza fricii sale de a alege varianta proastă. Se îndoiește adesea de el însuși după ce a făcut o alegere.
Crede că e tot timpul obligat să fie mereu în acțiune, de aceea rigidul își permite foarte rar să se destindă fără a se simți vinovat. Din această cauză corpul lui este mereu tensionat, chiar și în timpul momentelor de repaos. El trebuie să facă un efort pentru a-și relaxa picioarele, pentru a le lăsa să se destindă.
Se simte foarte vinovat dacă nu face nimic în timp ce alții muncesc, deoarece consideră că este nedrept. După ce se distrează sau se odihnește, se justifică spunând că a meritat acest lucru după cât a muncit.
Rigidul are o mare dificultate în a-și recunoaște limitele și a le respecta. Preferă să facă totul singur pentru a fi sigur că este perfect și îi este foarte greu să ceară ajutorul cuiva. De aceea, rigidul este cel mai predispus să sufere de epuizare fizică, de burn-out.
Este o persoană foarte exigentă cu el însuși în majoritatea aspectelor vieții. Are o mare capacitate de a se controla și de a-și impune anumite sarcini. Deoarece devine performant, el va cere atât de mult de la el, încât și ceilalți vor ajunge să ceară la fel.
De fapt, ceilalți sunt prezenți doar pentru a-i confirma cât de mult pretinde de la el însuși.
Noțiunea de merit este foarte importantă pentru un rigid. El vrea să merite tot ceea ce i se întâmplă. Nu îi place să i se spună că este un norocos, deoarece, el consideră că a fi norocos nu este un lucru corect.
Își impune perfecțiunea în orice, lucru care îl face să trăiască adesea în stres. Deoarece îi place ca totul să fie bine ordonat, poate ajunge uneori până la obsesie în nevoia lui de ordine perfectă.
Rigidul este foarte rar bolnav. Deoarece are o mare capacitate de a-și anihila durerea, el va simți durerea doar când starea lui va fi foarte gravă.
Emoția cea mai frecvent trăită de rigid este furia, mai ales împotriva lui. De multe ori nu va fi capabil să își recunoască furia. Chiar dacă furia este resimțită împotriva lui însuși, prima lui reacție când este furios este de a ataca pe altcineva.
Cea mai mare nedreptate de care suferă un rigid este împotriva lui însuși. Cere mult de la el, nu își dă voie să se relaxeze, nu își ascultă nevoile și se acuză foarte ușor.
Rigidul și relațiile intime
Evită să intre în contact de teamă să nu-și arate vulnerabilitatea. Teama de a se lăsa atins de ceilalți se observă și în corpul rigidului care are tendința de a se „închide” – brațele lipite de corp, mâinile strânse, picioarele strânse și lipite unul de celălalt.
Persoana rigidă este genul care are înfățișarea cea mai sexy, îi place să poarte haine mulate și să fie foarte atrăgătoare. Se spune despre femeia rigidă că este o seducătoare, deoarece îi place să atragă bărbații pentru a-i respinge cu răceală atunci când crede că lucrurile au mers prea departe.
Are probleme în a-și lua angajamentul într-o relație de teamă de a nu se înșela în alegerea partenerului.
Rigidul are o mare dificultate în a se lăsa iubit și a-și arăta iubirea. Deoarece nu poate să exprime ceea ce simte cu adevărat, este considerat o persoană rece, lipsită de afectivitate.
Are probleme în viața sexuală, deoarece are adesea probleme în a se abandona, a simți plăcerea. Are probleme în exprimarea tandreții pe care o simte.
Cea mai mare teamă a rigidului este răceala, indiferența. Are mari probleme în a accepta atât propria răceală cât și pe a celorlalți. Deși evită să intre în contact cu sensibilitatea lui pentru a nu-și arăta vulnerabilitatea, el nu își dă seama că ceilalți pot să îl considere rece și insensibil. El se consideră călduros și e incapabil să își accepte indiferența, pentru că asta ar însemna să fie fără inimă, adică nedrept.
Îi este greu să accepte și răceala celorlalți. Dacă cineva este rece cu el, suferă mult și se întreabă imediat ce a făcut sau ce a spus incorect.
Cum putem vindeca rana de nedreptate?
Când suferim de rana de nedreptate ne alimentăm rana de fiecare dată când suntem exigenți cu noi înșine, când nu ne respectăm limitele, când suntem nedrepți față de noi înșine și ne criticăm excesiv, când suntem incapabili să ne vedem calitățile și punem accent pe greșeli, când nu știm să ne facem pe plac.
În procesul de vindecare primul lucru pe care trebuie să îl facem este să devenim conștienți de masca pe care o purtăm. Este necesar să identificăm ce anume din copilăria noastră ne-a făcut să ne simțim nedreptățiți.
În loc să ne acoperim suferința cu o mască pretinzând că ea nu mai există, trebuie să ne dăm voie să simțim suferința. Cu cât simțim mai mult suferința trăită de copilul din noi, cu atât mai multă compasiune trebuie să avem față de el. Așa vom deveni mai toleranți și cu părintele nostru, simțind compasiune pentru propria lui suferință.
După ce oferim compasiune copilului din noi, ne „mutăm” în energia de adult conștientizând că nu mai suntem niște copii mici care nu știu să-și controleze rănile. Suntem adulți, avem o viziune diferită asupra vieții și conștientizăm că putem supraviețui chiar dacă ne simțim răniți.
Dacă reușim să vindecăm rana de nedreptate, vom găsi în spatele măștii de rigid acea parte din noi care poate fi și:
- dinamică, plină de viață și entuziasm;
- empatică și sensibilă, care știe ce simt ceilalți;
- capabilă să simplifice și să explice foarte clar atunci când predă altora;
- ordonată, atentă la detalii, potrivită pentru munca ce necesită precizie;
- pricepută în a găsi cuvintele potrivite și exacte pentru orice situație;
- sigură pe ea și care nu are nevoie de alții pentru a se simți bine;
- capabilă să facă față situațiilor dificile și care știe ce să facă în caz de urgență.
Vom ști că ne-am vindecat de rana de nedreptate atunci când ne vom permite să fim mai puțin perfecționiști, când vom accepta că putem face greșeli fără să fim furioși pe noi înșine și fără să ne criticăm.
Suntem pe cale să ne vindecăm atunci când ne acordăm dreptul de a ne arăta sensibilitatea, dreptul de a plânge în fața celorlalți fără să ne pierdem controlul și fără să ne fie teamă de judecata lor.
Ca să îți aduci aminte cine ești trebuie să fii conștient de cine nu ești. Iar tu nu ești rănile tale.
Dă-ți voie să trăiești plăcerile pe care ai vrea să le simți, ia-ți pauze de relaxare, ascultă-ți limitele și fii mai blând cu tine!
Așa vei știi că ai mai făcut un pas spre vindecarea ta, așa vei deveni TU, cel autentic, care a renunțat la mască și a ales să trăiască liber.
𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐑𝐄𝐂𝐎𝐍𝐍𝐄𝐂𝐓 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐛𝐮𝐬𝐨𝐥𝐚 𝐭𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐨𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐦𝐚𝐠𝐢𝐜 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐮𝐳𝐚̆, 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐫𝐞𝐠𝐚̆𝐬𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐟𝐢𝐢𝐧𝐭̗𝐞𝐢 𝐦𝐢𝐧𝐮𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐬̗𝐢 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐫𝐧𝐢𝐜𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐬̗𝐭𝐢.
Pauză pentru Suflet ❤️, Pauză pentru Tine ❤️!
Reconectează-te, calea e accesarea link-ului: Programul RECONNECT