Inteligența emoțională în relații
De-a lungul timpului, am întâlnit persoane care m-au surprins plăcut prin felul lor matur de a aborda situațiile care implicau emoții puternice. Conform definițiilor, inteligența emoțională este abilitatea de a identifica, înțelege și gestiona stările și emoțiile noastre și de a ne conecta la starea emoțională a celorlalți. Mai mult, este abilitatea de a ne pune în locul celuilalt pentru a conștientiza impactul nostru în situația respectivă. Este un mod de viață care ne ajută, atât în viața profesională, cât și în cea personală.
Ingredientele principale ale acestui mod de viață sunt:
- Autocunoașterea
- Puterea personală
- Abilitatea de a alege responsabil
- Comunicarea empatică
- Gestionarea matură a situațiilor care apar în relații
- Conștiința socială
„Vorbim limbi diferite”
Fiecare dintre noi este unic, iar felul în care comunicăm este generat de personalitatea fiecăruia – care s-a format cu ajutorul tuturor percepțiilor și experiențelor, de când ne-am născut până în prezent. Din acest motiv, felul în care comunică unul nu este întotdeauna compatibil cu felul în care comunică celălalt. Relațiile noastre înfloresc atunci când îl înțelegem pe celălalt și comunicarea este mai mult generativă decât centrată pe auto-apărare.
Am întâlnit multe cupluri care aveau aceeași dorință pentru stabilitate, pentru evoluție și intimitate, dar care nu reușeau să comunice eficient și să devină empatici cu nevoile lor și ale partenerului.
Una dintre componentele esențiale ale fiecărei relații este felul nostru de a comunica pentru a ne face înțeleși și auziți.
„Atitudinea îți setează altitudinea”
Când vine vorba de relații, cei mai mulți dintre noi ne regăsim în situația de a alege parteneri care se încadrează într-un anumit tipar și care trezesc în noi răni vechi nevindecate. În aceste cazuri, este necesar să ne oprim, să conștientizăm și să vindecăm rănile care ne-au lăsat incompleți. Asta ne ajută să facem alegeri mai bune pe viitor.
Inteligența emoțională presupune și autocunoaște. Cu cât ne cunoaștem mai bine cu atât mai ușor vedem dinamica discuțiilor din postura de observator. Acest lucru determină felul în care noi reacționăm la comportamentul și schimbările emoționale ale partenerului.
În lumea noastră interioară, trecutul, prezentul și viitorul nu sunt separate. Multe dintre emoțiile prezente sunt amintirea unor experiențe trecute intense din punct de vedere emoțional. Vindecarea conflictelor interioare care au supraviețuit anilor ne poate conduce la o abordare diferită a conflictelor din relația prezentă. Inteligența emoțională este mai mult despre a pune la punct relația cu noi înșine, decât despre a controla relația cu celălalt; ceea ce poate duce la o comunicare mai deschisă și mai empatică.
Este important să ne deschidem inima și să abordăm conflictele interioare și neînțelegerile cu ceilalți, cu răbdare, iubire și blândețe. Să nu uităm să privim spre lucrurile frumoase, să renunțăm la critică, să ne conectăm cu celălalt și să îl generăm prin lucrurile bune pe care le vedem în acesta.