Povestea elefantului „legat” de trecut
Într-una dintre călătoriile sale în India, Ben se decide să viziteze orașul victoriei, Jaipur. După micul dejun, acesta vizitează fortăreața Amber, una dintre cele mai apreciate atracții turistice, în apropierea căreia observă 11 elefanți uriași legaţi cu sfoară de câte un piron înfipt în pământ. Până și un pui de elefant ar fi reușit să smulgă acel piron și totuși aceste creaturi uriașe stăteau acolo ca și cum le-ar fi fost imposibil să scape.
La un moment dat, Ben vede un îngrijitor în apropiere și îndrăznește să îl întrebe cum de aceste animale frumoase stau pur și simplu acolo și nu încearcă să scape. Nu sunt lanțuri, nu sunt cuști. Este evident că elefanții pot, în orice moment, să se desprindă de funiile cu care erau legați, dar din anumite motive nu au făcut-o.
„Ei bine”, îi răspunde îngrijitorul, „când sunt foarte tineri și mult mai mici, folosim aceeași sfoară pentru a-i lega și, la acea vârstă, este suficient. Pe măsură ce cresc, sunt condiționați să creadă că nu pot scăpa. Ei cred că frânghia îi poate ține în continuare, așa că nu încearcă niciodată să se elibereze.”
Ben era uimit. Aceste animale puteau în orice moment să își recapete libertatea, însă credința că nu pot rupe acea sfoară îi ținea blocați în acel loc. Începea să înțeleagă cum, pe măsură ce înaintează în vârstă, elefanților le rămâne întipărit în minte că oricât s-ar zbate este imposibil să se elibereze. În cele din urmă, chiar înainte să ajungă la maturitate, renunţă să mai încerce. Sunt condiţionaţi mental să creadă că atunci când au o sfoară legată în jurul piciorului lor le este imposibil să fugă, oricât de subţire ar fi sfoara. Acea idee că au ceva legat de picior îi limitează.
Ca și elefanții din poveste, mulți dintre noi își construiesc viața în jurul unor astfel de credințe limitative, care ne spun că nu putem face un anumit lucru doar pentru că nu am reușit să-l facem în urmă cu ceva timp. De câte ori evităm să facem ceva nou din cauza unei astfel de convingeri?
Alege să crezi în tine și să renunți la limitările create de situații din trecut
Nu pot să iau examenul la biochimie. Nu pot câștiga mai mult. Nu pot avea mașina pe care mi-o doresc. Nu îmi pot permite propriul meu apartament. Nu pot renunța la jobul care îmi distruge sănătatea. Nu îmi pot organiza banii astfel încât să-mi ajungă toată luna fără să mă împrumut. Nu pot. Nu pot.
În general, aceste convingeri sunt declanșate atunci când există o legătură între obiectivul setat și o experiență trecută cu impact puternic asupra noastră (în cele mai multe cazuri este vorba despre o experiență din copilărie).
Exemple:
Ți s-a spus că nu ai voie să faci un anumit lucru pentru că ești prea mic.
Părinții au acordat mai multă atenție unui frate. Acest lucru te-a făcut să simți că trebuie să lupți pentru iubire și că nu meriți să fii iubit pur și simplu, pentru ceea ce ești.
Ai fost constrâns de o situație să interacționezi cu persoane care nu îți plăceau și nu ai putut să spui acest lucru.
Ți s-a spus că nu poți, că ești „prost”, „incapabil” etc.
Aceste situații generează convingeri pe care noi le folosim, în mod inconștient, ca instrumente pentru a ne crea realitatea.
Nu pot avea un partener care mă iubește pentru că nu sunt slabă.
Nu pot câștiga mai mult pentru că locuiesc în provincie.
Nu pot avea copii pentru că nu am suficienți bani să-i cresc.
Nu pot slăbi pentru că nu am timp să merg la sală.
Nu pot avea un stil de viață sănătos pentru că nu am suficienți bani să investesc în asta.
Nu sunt suficient de bun pentru a fi promovat.
Și lista poate continua…
De multe ori, punem la îndoială abilitatea noastră de a reuși în fața provocărilor. Dar eșecul este, de fapt, doar o apreciere a rezultatului pe termen scurt și oglindește ce simțim noi în prezent. Uneori, când provocările par să fie prea mari sau poate prea grele, apelăm la acest „nu pot”, care este de fapt un mecanism de apărare pe care creierul l-a creat pentru a nu mai ajunge într-o situație similară celor care ne-au afectat emoțional în trecut.
Iată 4 instrumente cu care poți lupta împotriva convingerilor limitative
Situațiile pot fi bune sau rele în funcție de semnificația pe care le-o dai
Experiența este creată prin felul în care ne raportăm la aceste evenimente, nu de către eveniment în sine. Există situații pe care nu le putem controla/alege/elimina, dar reacția la situația respectivă este o alegere.
Exemplu: Dacă George ridică tonul într-o conversație, poți alege să continui acea conversație și să preiei convingerile pe care le proiectează asupra ta sau poți să închei acea conversație (pui o limită) și să nu te lași afectat.
Nu îți seta așteptări. Setează-ți obiective clare și urmează drumul pas cu pas
Nu știm cum va fi o experiență înainte ca aceasta să aibă loc. Așadar, uneori se întâmplă ca o anumită experiență să ne dezamăgească prin așteptările pe care noi ni le-am creat. Bucură-te de călătorie și nu-ți lăsa mintea să facă scenarii anticipat.
Lasă loc și posibilităților la care nu te-ai gândit încă
Te-ai gândit vreodată că tu ești cel care îți creezi realitatea?
„Indiferent dacă tu crezi că poți sau nu poți, ai dreptate.” – Henry Ford
Acolo unde îți muți atenția vei avea rezultate. Dacă îți muți atenția pe „nu pot” vei înlătura inconștient toate oportunitățile. Dacă crezi că poți să faci un anumit lucru, mintea ta deja începe să caute soluții.
Lasă loc acestei posibilități – că poți.
Găsește un model care să te contrazică
Dacă ești convins de faptul că nu te poți trezi la ora 6 dimineața, ia-ți ca model o persoană care reușește să facă asta.
Observă-te. Stai cu tine. Conștientizează convingerile limitative și începe să lucrezi în fiecare zi spre a le combate. Schimbarea are loc prima dată la nivel mental, după care se poate instala în viața noastră și în plan fizic. Posibilitățile sunt nelimitate. Depinde doar de noi cât de dispuși suntem să ne schimbăm modul de gândire.
Cea mai wow perspectivă a viitorului se află în atitudinea noastră. În numărul de hertzi din acel tone of voice al minții. În curajul cu care abandonăm potecile bătătorite spre a escalada cele mai înalte piscuri ale succesului.
Orice reușită începe cu conștientizarea că poate nu obținem ceea ce ne dorim pentru că, la fel ca elefantul din poveste, avem o sfoară legată de picior. Doar că noi am crescut și depinde doar de noi să dezlegăm sfoara care ne ține pe loc.