Povestea Rebeccăi. De la limite la Limitless.
Navigând prin universul de emoții, mi-am amintit de povestea unei fete cu care lucrez de 3 ani. Și din motive de confidențialitate, îi vom spune „Rebecca”.
În urmă cu 5 ani, Rebecca trăia cea mai intensă poveste de dragoste de până atunci. Hai să vedem cum erau lucrurile, la momentul respectiv, din perspectiva ei.
Ei bine, lucrurile erau atât de frumoase că ceea ce se țesea între ea și alesul inimii sale a format un întreg. Însă, la fel ca în multe relații, fericirea nu a durat la nesfârșit. Cel în care și-a pus toată speranța i-a trădat încrederea într-o zi, refugiindu-se în brațele altei femei.
Atunci când suntem îndrăgostiți, creierul secretă hormonul fericirii. Iar, dacă nu suntem suficient de maturi emoțional, această stare de fericire ne face să idealizăm acea relație până în punctul în care ne pierdem pe noi și începem să definim ceea ce suntem strict prin prisma relației în care ne aflăm. În momentul în care relația se termină, nu ne mai regăsim și efectiv nu mai știm cine suntem (pentru că tot ce știam până atunci despre noi era construit pe baza experiențelor din acea relație).
În tot acel amalgam de confuzie, disperare, dezorientare, anxietate și durere, Rebecca s-a pierdut pe ea. Nu mai vedea luminița de la capătul tunelului și, după o lungă perioadă de mers la nutriționiști, terapeuți, vizite la medic și tratament psihiatric, simțea că este o povară pentru familia ei și asta îi adâncea suferința. La capătul speranței, într-o seară în care nimic nu părea să mai aibă sens pentru ea pe lume, a desfăcut un flacon și a luat un pumn de pastile.
Toată această experiență a fost urmată de o perioadă de spitalizare care a adâncit și mai mult anxietatea și starea de neputință.
Aceste lucruri se întâmplau înainte cu aproximativ un an s-o întâlnesc pe Rebecca. Când mi-a spus povestea ei pentru prima dată, era îngrozită să nu afle cineva despre tentativa de suicid, tratamentul psihiatric sau perioada de internare. Îi era teamă de judecata celorlalți, pentru că în această etapă părerea celorlalți reprezenta tot ce conta pentru ea.
La început, rezistențele erau atât de mari încât am ales o abordare mai holistică, în care am inclus meditații ghidate, jocuri de imaginație, lucrul cu harta magică a intențiilor, lucrul cu vise, simboluri și desene. Toate acestea erau completate de ședințe de coaching terapeutic în care, de-a lungul timpului am migrat către: auto-observare, conștientizări, deblocări, cunoaștere de sine, încredere în forțele proprii, integrare, curaj, autenticitate, eliberare, putere personală, responsabilitate, conectare și, în sfârșit, capacitatea de a-și crea realitatea pe care și-o dorește.
Într-un final, Rebecca a conștientizat că depresia nu este decât o conversație interioară limitativă pusă pe repeat.
În acest proces de dezvoltare emoțională, ea a ajuns să-și găsească propria individualitate și a învățat că dacă apare nevoia de iubire, poate oricând să o genereze din interiorul ei. Și asta este valabil și pentru celelalte resurse emoționale. A înțeles că este 100% responsabilă pentru viața și împlinirea ei. A înlocuit victimizarea cu puterea personală. Și a înțeles că ownershipul apare atunci când viața ei este în mâinile sale.
Vindecarea, însă, nu ne privează de toate provocările viitoare și umbrele reapar. Așadar, Rebecca se mai întâlnește uneori cu provocări și momente de confuzie. Însă, atunci când nu știe ce să facă, își adresează următoarea întrebare: „care este blocajul emoțional care mă împiedică să accesez următorul nivel?”. Iar după această întrebare, vine și răspunsul, urmat de soluție.
Cel mai mare cadou pe care ni-l poate face un coach este darul auto-coachingului, capacitatea de deveni noi înșine proprii noștri coach.
Este important să ne amintim că atunci când „te scalzi” în nisipuri mișcătoare, trebuie să stai, să te oprești și să te aduci în prezent, să te conectezi cu tine, pentru că „experiența dezbaterii” și zbuciumul nu fac decât să te afunde și mai mult. Uneori e nevoie să te conectezi cu intuiția ta, pentru că ea îți va arăta ce acțiuni sunt benefice și ce anume te sabotează.
Dacă și tu te simți confuz sau dezorientat, te confrunți cu stări de anxietate și depresie, ai fost dezamăgit și ți-ai pierdut încrederea în tine, simți să îți crești puterea interioară, să te dezvolți, să îți descoperi misiunea sau vocația, te invit să devii Limitless. Te provoc să depășești lumea conversațiilor și să pășești în lumea performanței!
Mai multe detalii despre program găsești aici!