Rana de trădare și arhetipul dominatorului
Lise Bourbeau consideră că această rana apare în primii 4 ani de viață, în momentul în care energia sexuală se dezvoltă, angrenând astfel complexul lui Oedip. Rana trădării este trăită în relaţie cu părintele de sex opus, cu care copilul va avea o legătură afectivă puternică şi o atracţie mutuală foarte mare, deci un puternic complex al lui Oedip.
Complexul lui Oedip este o teorie a psihanalistului SIGMUND FREUD care susține că orice copil dezvoltă încă de la naștere o legătură erotică inconștientă cu părintele de sex opus, ceea ce dă naștere unei rivalități față de părintele de același sex.
Sentimentul de trădare apare atunci când părintele de sex opus nu îşi respectă o promisiune, sau îi trădează încrederea copilului. Când copilul începe să experimenteze sentimente de trădare, acesta își creează un mecanism de apărare prin care încearcă să domine pentru a masca ceea ce simte.
Această mască de dominator îl ajută să creadă că are control asupra situației și o folosește pentru a fi atent la respectarea propriilor angajamente, pentru a fi fidel şi responsabil sau pentru a se asigura că ceilalţi îşi respectă promisiunile.
De asemenea, copilul poate experimenta sentimentul de trădare dacă părintele de aelași sex este trădat de către părintele de sex opus și resimte acest lucru foarte personal, ca și cum el ar fi fost cel trădat.
„Dominatorul” în relații
Ca adult, cel cu rana trădării pregnantă trăieşte experiența trădării mai ales în relaţia lui de dragoste (sau sexuală).
Acesta simte adesea frica de a fi trădat și nu are încredere în ceilalți. Este sensibil și pentru a-și ascunde sensibilitatea domină. Atunci când este criticat simte frustrare și evită conexiunile cu persoanele autoritare din teama că acestea ar încerca să-l controleze. Îi este teamă să fie vulnerabil și crede că dacă ar face asta s-ar profita de el, așa că stă într-o stare de permanentă alertă și apărare continuă.
Din lipsa lui de încredere, îi consideră pe ceilalți ipocriți, mincinoși, trădători sau infideli. Nu suportă persoanele care trișează, iar atunci când este el cel care trișează, vine cu o explicație care să-l absolve de vină.
Este genul de persoană care, de obicei, manifestă și rana abandonului, deci sunt dependenți. Așadar, resimt despărțirile foarte puternic din punct de vedere emoțional. Atunci când într-un cuplu există doi dominatori, aceștia vor evita foarte mult o eventuală despărțire, chiar și atunci când aceasta este absolut necesară.
Calitățile unui dominator
- în momentele în care nu experimentează rana
Cel care poartă masca dominatorului este o persoană cu adevărate calități de lider. Este calm și protector, talentat și sociabil. Este înzestrat cu talente actoricești și de vorbit în public. Știe să valorizeze talentul fiecăruia și îi ajută pe ceilalți să dobândească încredere în ei. Este un bun manager și relaxează atmosfera făcându-i pe ceilalți să râdă. Poate administra mai multe lucruri în același timp și are capacitatea de a lua decizii rapid. Găsește soluții ușor și are încredere în viață.
Tulburări alimentare
Dominatorul mănâncă foarte repede. El nu are timp de pierdut, iar atunci când are ceva foarte important de făcut uită cu ușurință să mănânce. Pretinde că a mânca nu este ceva important, însă, de multe ori nu are control și mănâncă mai mult decât este necesar. De asemenea, își condimentează mâncarea, uneori chiar înainte de a o gusta.
Vindecarea rănii de trădare
Dominatorul resimte trădarea puternic atunci când cineva nu își respectă angajamentele. Vindecarea rănii de trădare, la fel ca și în cazul celorlalte răni, este un proces. Această rană s-a format pe parcursul mai multor experiențe în decursul anilor și este nevoie de timp pentru a ne vindeca.
Cel care are rana trădării pregnantă o alimentează mințindu-se pe sine, crezând lucruri false, nerespectând angajamentele față de propria persoană și se pedepsește făcând totul singur, deoarece nu are încredere în ceilalți.
În procesul de vindecare este necesar să identificăm rana, să ne dăm voie să fim vulnerabili și să suferim conștient, fără a ne reprima emoțiile. În timp, ne vom ierta pe noi înșine și pe părintele în relație cu care am creat această rană și vom deveni mai toleranți cu acesta.
Ne vindecăm atunci când redevenim noi înșine și înțelegem că nu mai avem nevoie de masca de dominator pentru a masca rana de trădare, pentru că aceasta este o rană pe care noi am acceptat-o deja.
Putem spune că ne-am vindecat această rană atunci când:
- nu mai trăim emoții atât de puternice când planurile noastre se schimbă datorită altor persoane sau a unor factori externi,
- ne relaxăm mai ușor și mai rapid,
- nu mai simțim atât de puternic nevoia de a controla situațiile,
- nu mai suntem atât de atașați de situații,
- renunțăm la a vrea să se întâmple totul conform așteptărilor noastre și în momentul în care ne dorim noi.
În momentul în care începem să fim mândri de noi și reușitele noastre, indiferent că ceilalți ne recunosc sau nu meritele, și nu vom mai dori atât de mult să fim în centrul atenției, înseamnă că procesul nostru de vindecare „a dat în sfârșit roade”.
Dacă vrei să citești mai multe despre rănile emoționale, am scris despre Rana umilinței și arhetipul masochistului, dar și despre Rana de respingere și arhetipul fugarului.
În curând vom vorbi, tot aici pe blog, și despre rana abandonului cu arhetipul dependentului și rana nedreptății cu arhetipul rigidului.