Semne că ești într-o relație disfuncțională
Așa cum știi și tu, relaționarea se învață în copilărie, preluând modele de interacțiune de la părinții noștri. Când venim din familii cu relații disfuncționale, când devenim adulți avem tendința să generăm relații în care nu suntem fericiți. Aceste relații scot la lumină răni emoționale vechi, de care, de cele mai multe ori, nu suntem conștienți. Aceste răni „forează” ȋn interiorul nostru și ne creează „goluri” care se transformă ulterior ȋn stări de tristețe, anxietate sau chiar depresie.
Cum ne alegem partenerii?
Dr. Janet G. Woititz este de părere că atunci când ne căutăm partenerii de viață, de fapt „ne dorim relații intime care să ne repare copilăria”. Din păcate, aceste relații pe care le atragem scot la lumină fantomele copilăriei, făcându-ne să retrăim din nou același rol, același scenariu.
Dacă ne-am simțit niște copii singuri, neiubiți, neapreciați, nesusținuți, la maturitate vom permite comportamente toxice și relații disfuncționale din partea celor care ne fac să ne simțim neimportanți, neiubiți și singuri.
Ne alegem partenerii ȋn mod inconștient pentru a ne vindeca rănile din copilărie. Apoi ne trezim ȋn relații care nu ne fac fericiți, relații ȋn care ne simțim ca ȋntr-un cerc vicios: pe de-o parte, nu știm cum să le schimbăm, dar nici nu avem puterea să ieșim din ele (atunci când nu mai pot fi reparate).
Astfel, rămânem prizonierii unor relații neȋmplinitoare și a unei stări de permanentă nemulțumire, pe care uneori nici nu o mai conștientizăm, considerând-o normalitate.
De ce ne e greu să reparăm sau să ieșim din relațiile disfuncționale?
Relațiile disfuncționale sunt relații care generează mai mult stres emoțional decât satisfacție, relații care ne limitează, ne ȋmpiedică să fim noi înșine, să ne dezvoltăm, relații ȋn care nu ne sprijinim reciproc sau nu comunicăm empatic.
De ce investim emoțional ȋn relații care ne secătuiesc de energie și vitalitate? De ce acceptăm sau de ce rămânem blocați ȋntr-un mecanism de funcționare care nu ne ajută să evoluăm?
Iată câteva dintre motivele pentru care puțini dintre noi reușesc să ȋși recreeze relația sau să renunțe la ea atunci când acest lucru reprezintă cea mai înțeleaptă alegere:
• Tiparele relaționale moștenite. Deoarece am crescut ȋntr-o familie cu relații disfuncționale, o astfel de relație ne face să ne simțim „ca acasă”;
• Absența conștientizării. Deoarece nu acceptăm că avem o relație disfuncțională, deși simțim asta, nu vrem sau nu avem puterea să recunoaștem.
• Teama de singurătate. Cei cu rana de abandon nevindecată, dar nu numai, preferă mai degrabă să rămâna ȋntr-o relație disfuncțională decât să își asume perioade de singurătate.
• Frica de viitor. Persoanele cu stimă de sine scăzută, care nu au încredere în ele însele, simt teama că nu se vor descurca fără partener.
• Frica de reacția celor din jur. Din teamă de a fi judecați și de a aînfrunta părerile celor din jur, ne complacem în relații care nu ne mai aduc împlinire.
• Teama de a pierde iubirea. Dacă nu am simțit că primim iubire în felul în care aveam nevoie când eram copii, am înțeles că trebuie să facem orice pentru a primi iubire și simțim că nu putem renunța oricât de greu ar fi în relație.
• Rolul de salvator. Tot datorită unor credințe limitative, credem că trebuie să facem ceva măreț pentru a câștiga iubirea celuilalt și ne epuizăm astfel ȋntr-o relație ȋn care ne autovalidăm doar dacă reușim să ȋl vindecăm pe partenerul nostru.
Şi totuși, ce facem cu o relație disfuncțională?
Deși este greu de crezut, mesajele parentale primite ȋn copilărie („nu ești bună de nimic”, „ești o ȋmpiedicată” etc.) te mai influențează și azi la nivel inconștient ȋn toate domeniile vieții, inclusiv ȋn relații.
Dr. Janet Woititiz este de părere că: „Dacă vrei să-ți rescrii viața, trebuie să rescrii mesajele.”
Dacă vrei să scapi de convingerile limitative, să afli ce comportamente ȋți sabotează relația și să-ți clădești un viitor benefic alături de actualul partener, te invit să afli cum poți avea o relație de cuplu sănătoasă în cadrul programului transformațional „Neurobiologia Relațiilor”.
Acesta este un program pe care l-am creat special pentru reclădirea relațiilor, care are la bază:
- descoperiri din neuroștiință și epigenetică;
- tehnici din psihologia traumei;
- metode din psihologia transpersonală și mindsight.
Cred cu tărie că fiecare dintre noi are dreptul la o relație fericită, iar acum ai la îndemână resursele necesare pentru a-ți recrea relația cu celălalt.