Testarea și evaluarea psihologică realizate la nivel științific – criterii și particularități
Testarea şi evaluarea psihologică sunt activităţi de bază ale psihologiei şi au aplicaţii în domenii extrem de variate.
Instrumentele utilizate în prezent sunt rezultatul multor ani de studii şi aplicaţii la care au participat mii de persoane, şi mai ales rezultatul muncii experţilor în psihologie care au utilizat concluziile oferite de experienţă pentru a perfecţiona aceste instrumente.
Tocmai de aceea este important să ne asigurăm că persoana la care apelăm pentru testare psihologică este avizată în acest domeniu.
De fiecare dată când discutăm despre testarea psihologică realizată la nivel profesionist, trebuie să avem în vedere unele concepte de bază ale acestui domeniu, fără de care testarea s-ar realiza la nivelul „simțului comun”:
- În primul rând, testul psihologic este echivalentul unei măsuri standardizate a comportamentului. Ce presupune acest lucru? Se supune unor rigori științifice, solicită un set particular de aptitudini și cunoștințe din partea psihologului și are valoare predictivă în ceea ce privește comportamentul persoanei evaluate.
- Evaluarea psihologică este diferită prin faptul că presupune integrarea informațiilor provenite din mai multe surse, fie din aplicarea unui set de teste fie prin aplicarea unui singur test și corelarea informațiilor livrate de acesta cu cele obținute chiar de la persoana evaluată, contextul acesteia de viață sau scopul testării. Scopul unei evaluări psihologice este de a emite recomandări și de a răspunde fie întrebărilor persoanei evaluate fie ale angajatorului, în cazul în care evaluarea este solicitată în contextul unei recrutări. De asemenea, evaluarea psihologică necesită un nivel ridicat de experiență și consolidare a expertizei din partea celui care o aplică.
- Condițiile standardizate care se impun în testarea psihologică fac posibilă evitarea subiectivității în interpretarea datelor. Din acest punct de vedere, persoanelor testate psihologic trebuie să li se aplice exact același set de întrebări (itemi) în condiții identice iar interpretarea se realizează conform unor criterii prestabilite și obținute în urma unei riguroase cercetări.
- Calitatea unui test în comparație cu un alt test psihologic care identifică aceleași comportamente rezultă din gradul în care poate oferi o predicție cât mai corectă a comportamentului persoanei evaluate. Regăsim cel mai bun exemplu al acestui aspect când ne raportăm la testarea psihologică aplicată în mediul organizațional. În acest context aplicăm testul psihologic pentru a identifica potențialul persoanei de a se adapta la postul avut în vedere, de a se integra în echipă, de a fi productiv și pentru a răspunde altor nevoi specifice ale angajatorului.
- Tot în mediul organizațional, sunt aplicate teste obiective – respectiv, bazate pe oferirea unor itemi lipsiți de ambiguitate. Întrebările sunt unele concrete care nu lasă loc interpretării din partea celor care răspund – este o altă măsură care asigură o subiectivitate cât mai redusă a rezultatelor.