Ce discuții putăm cu copilul după ce vizionăm „Singur acasă” și alte filme populare de Crăciun
Suntem în prag de sărbători, iar televiziunile deja au început să difuzeze filme tematice populare, precum „Singur acasă”. Cum putem profita din plin de acest moment?
Ei bine, filmele de Crăciun sunt un prilej minunat pentru discuții pline de învățături cu copilul și, oricât de ocupați sunteți zilele acestea, sigur veți găsi timp pentru cei mici. În perioada asta, copiii se așteaptă să primească mai multă atenție și să fie răsfățați. Însă, cei mai buni părinți profită de momentele distractive sau de răsfăț pentru a le oferi copiilor și câteva învățături utile, îmbrăcate într-o poveste sau într-un joc.
La fel ca în cazul cărților și basmelor, filmele vin cu povești extraordinare, care ne permit să-i învățăm pe copii lucruri minunate; iar filmele tematice de Crăciun sunt o ocazie minunată pentru învățături noi și multe emoții plăcute.
În cazul în care copilul este la o vârstă foarte mică, poți urmări un film împreună cu el, povestindu-i și explicând ceea ce se petrece pe ecran astfel încât să învețe să „lege” informațiile; mai ales că vocea ta este probabil cel mai liniștitor sunet pe care îl percepe.
Dacă este mai mare, poți purta o discuție stimulantă după film – ce personaje i-au plăcut, și care este motivul alegerii? Cum ar descrie acțiunile personajelor? Pe baza acestor întrebări tu înțelegi mai bine cum vede el anumite situații și îl poți ghida spre a înțelege lucrurile într-un mod benefic lui.
Hai să vedem împreună ce discuții pot deschide cele mai populare filme de Crăciun! Și începem cu …
Singur Acasă (1990)
E poate cel mai difuzat și popular film de Crăciun. De fapt, pentru mulți părinți, acest film deja face parte din ritualul Crăciunului. Deși ne pune în dificultate, fiind destul de… agresiv, poate fi foarte încurajator pentru un copil să vadă cum un alt puști își poate purta singur de grijă (prin analogie, evident – nimeni nu spune că se poate pune în aceleași situații).
De fapt, dacă ne gândim puțin, „Singur Acasă” nu este cu mult mai diferit decât desenele animate „Tom și Jerry”. Fiind un film atât de difuzat, cu greu îl putem ocoli. Important este să-i cunoști reacțiile copilului și să vorbești cu el după film sau în pauzele de publicitate; unele dintre interacțiunile dintre membrii familiei lui Kevin sunt un bun pretext de analiză a relațiilor din familie.
Elful (2003)
Pentru adulți este o comedie ușoară, însă pentru copii este o modalitate de a privi cu umor unele situații din viața reală, cum ar fi:
- cum reacționezi când afli ceva nou despre tine,
- cum te aproprii de persoane despre care crezi că îți sunt diferite.
„Elful” poate fi cu ușurință privit prin prisma mesajelor de acceptare și împărtășire a afecțiunii.
Will Farrell interpretează un personaj extrem de amuzant în naivitatea lui iar acest film este foarte potrivit pentru întreaga familie.
O poveste de Crăciun (2009)
Vorbim despre ecranizarea unei povești clasice, scrisă de Charles Dickens. Din punct de vedere cinematografic, avem de-a face cu o animație încântătoare; una dintre cele mai longevive și îndrăgite povești din toate timpurile, citită de câteva generații bune.
După vizionarea acestui film, temele de discuție sunt destul de multe: ce este compasiunea, ce îi schimbă pe oameni, care sunt motivele pentru care unii oameni sunt răi, este posibilă o transformare precum cea prin care trece Scrooge?
PS: mulți părinți o consideră cam „întunecată” pentru a fi urmărită de copii sub 11-12 ani, așa că îți recomand să vezi filmul înainte de a decide dacă vrei să împărtășești experiența aceasta cu copilul.
Polar Express (2004)
Este realizat de același regizor al filmului „O poveste de Crăciun” (Robert Zemeckis), așadar vorbim, din nou, despre o animație extrem de bine realizată, potrivită pentru copiii care încă mai cred în Moș Crăciun și pentru părinții care vor să-și amintească cum e să crezi în magie.
Există mai multe scene și replici care lasă loc interpretării fiecărui membru al familiei în parte și care pot constitui subiecte de discuție interesante:
- ce înseamnă cu adevărat să oferi,
- care sunt lecțiile pe care le învață fiecare copil,
- care sunt situațiile în care avem nevoie de dovezi ca să credem și în ce putem crede fără să cerem dovezi.
Cum a furat Grinch Crăciunul (2000)
Mai potrivit pentru copiii mai mari, care fac diferența foarte bine între realitate și ficțiune, vizionarea acestui film va fi o experiență foarte amuzantă.
Finalul acestui film dezvăluie adevărul despre Crăciun, un adevăr care trebuie să ajungă mai ales la copii: Crăciunul este în inimile noastre, nu în decorațiuni și latura comercială a sărbătorilor. Iar în jurul acestui subiect puteți purta foarte multe discuții interesante cu copilul.
Alte teme de discuție pe baza filmului:
- cum e atunci când tachinăm pe cineva doar pentru că arată diferit,
- persoanele răutăcioase se simt și ele singure,
- care este, de fapt, sensul sărbătorilor și care sunt micile plăceri împărtășite cu cei dragi.
Dacă ți-a plăcut articolul și crezi în magia sărbătorilor și în bucuria de a împărtăși, spune-ne ce filme recomanzi pentru a fi vizionate cu familia, în vacanța de iarnă. Care sunt cele mai productive dialoguri pe care le ai cu copiii după vizionarea acestor filme?
Scrie-ne părerea ta, mai jos, într-un comentariu, ca ea să ajungă la comunitatea de părinți care citește acest blog.
Te îmbrățișez, îți mulțumesc că mă citești și îți urez un Crăciun fericit, cel mai fericit!