Culorile din camera copilului și cum afectează ele comportamentul
Culorile au capacitatea de a inspira, calma, vindeca, înveseli, energiza, de a agita, stresa șamd. Efectul culorilor este cu atât mai puternic în cazul copiilor, care sunt mult mai sensibili la impactul culorilor. Așa că, de multe ori, ne este dificil alegem ce culori să folosim pentru a amenaja camera copilului; iar acest lucru este perfect normal și chiar n-ar trebui să subestimăm importanța alegerii unor nuanțe potrivite.
Hai să vedem ce efecte au culorile și cum le putem folosi pentru a obține un design atractiv și totodată benefic pentru copil.
Roșu cel neliniștit
Roșul este culoarea energiei, având capacitatea de a crește ritmul inimii și al respirației. Cu toate acestea, unele cercetări sugerează că expunerea la prea mult roșu încurajează agresivitatea și sabotează puterea de concentrare. Este clar că nu este recomandat să avem prea mult roșu în camera copilului.
Oranjul prietenos și primitor
Portocaliul induce bună dispoziție și ne face să fim mai comunicativi. Această culoare este una dintre cele mai recomandate, încurajându-i pe copii să fie mai extrovertiți, independenți și încrezători în forțele proprii. Se spune că, în prezența acestei culori se leagă cele mai multe prietenii. Te-ai fi gândit că poate exista atâta magie într-o singură culoare? Însă, ca și în cazul primei culori, nu este recomandat să abuzăm de nuanțele puternice.
Galbenul vesel și luminos
Galbenul este asociat cu fericirea și motivația. Nuanțele puternice, luminoase de galben stimulează memoria și metabolismul. Cu toate acestea, prea mult galben poate provoca sentimente de furie și frustrare, făcându-i pe copii (în special pe cei sub un an) să devină agitați și să se suprasolicite.
Verdele calmant al naturii
Verdele este culoarea naturii și generează astfel un mediu senin. Este asociat cu sănătatea, vindecarea și bunăstarea. Această culoare calmă, naturală, are un efect calmant asupra unui copil, reducând anxietatea și crescând puterea de concentrare. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că verdele poate ajuta la creșterea vitezei cu care copilul citește și înțelege lucrurile.
Albastrul relaxant
Albastrul calmează mintea și corpul, scăzând tensiunea arterială, ritmul cardiac și respirația și reducând stările de anxietate și agresivitate. Copiii care au probleme cu somnul, sunt predispuși la tantrum sau au alte probleme comportamentale vor aprecia, cu siguranță, efectele liniștitoare ale unei camere albastre.
Violetul înțelept
Violetul este culoarea regală, simbolizând înțelepciunea, creativitatea și spiritualitatea. Această culoarea inspiră sensibilitate și compasiune.
Culorile reci
Uneori avem tendința să asociem culorile reci cu mediile sterile, spitalicești, însă acestea pot avea un efect calmant asupra copiilor. În plus, aceste culori sunt ideale pentru spațiile mici, deoarece creează iluzia unui spațiu mărit.
Culorile ne influențează starea și, implicit, comportamentul. Deja nu mai este un mit, ci un criteriu de care chiar și experții țin cont în activitatea lor – de la cei din psihologie, biologie, chimie, design, până la cei din publicitate. Alege culorile pe care le consideri potrivite pentru camera copilului și încearcă să observi efectele pe care le produce această schimbare în timp.
PS: Iar dacă vrei să împărtășești și tu experiența ta cu mine și comunitatea care mă urmărește, spune-mi ce culori ai ales pentru camera copilului tău.
Pe curând!