Cum ajutăm copilul să-și dezvolte vorbirea? Despre „marele truc” al copiilor care vorbesc corect
În general, copiii își dezvoltă vorbirea în mod natural. Când persoanele din jurul lor vorbesc clar, el folosește acest lucru ca model pentru vorbirea corectă. Copilul ascultă cum vorbesc ceilalți, vorbește, apoi ascultă felul în care el vorbește și compară cu ceea ce a ascultat la vorbitorii din jurul lui. Dacă sună la fel, copilul va ști că el vorbește corect. Dacă sunetele pe care le folosește într-un anumit context nu sună ca cele pe care le-a folosit o altă persoană în același context, copilul va încerca din nou și din nou până va reuși să vorbească precum cel pe care l-a folosit drept model.
Copiii stăpânesc anumite sunete mai devreme decât altele. În general, există un tipar pentru a măsura cât de bine se dezvoltă cel mic:
Până la vârsta de 2 ani, un necunoscut sau cineva căruia nu-i este familiar felul în care copilul vorbește ar trebui să înțeleagă aproximativ 50% din ceea ce spune copilul.
Până la vârsta de 3 ani, o astfel de persoană va trebui să înțeleagă aproximativ 75% din ceea ce spune copilul.
Până la vârsta de 4 ani, persoana căreia nu-i este familiar felul în care copilul vorbește ar trebui să înțeleagă aproximativ 100% din ceea ce spune copilul.
Acest lucru nu înseamnă că orice copil va vorbi în mod clar, cu o precizie de 100%, până la vârsta de 4 ani. Un copil de 4 ani, are anumite erori în vorbire, dar cu toate astea putem înțelege tot ce spune.
Totuși, cum ajutăm copilul, concret, să-și dezvolte vorbirea? Iată câteva lucruri pe care părinții le pot face înainte de a decide să caute un logoped:
Când vorbești mult și clar
Fii mai vorbăreț/vorbăreață în prezența copilului. Vorbește despre ceea ce faci, despre ce face copilul tău, ce simți și gândești sau cum crezi că simte și gândește copilul tău.
Cu cât copilul te ascultă mai mult vorbind corect, cu atât mai bine va ști cum să pronunțe cuvintele corect.
La aceeași înălțime cu copilul
Când vorbești cu copilul tău, stai în genunchi sau pur și simplu pe podea pentru a fi cât mai aproape de urechea lui. Prin apropiere, îl ajuți pe cel mic să audă sunetele și detaliile acestora mai clar.
Ascultarea
Vorbește înainte de a-i arăta ceva. Acest lucru îl va ajuta să-și dezvolte abilitățile de ascultare. Adaugă indicații vizuale pentru a-l ajuta să-și dezvolte zona auditivă a creierului, pe care o va folosi atunci când va monitoriza propriul „discurs”.
Evidențierea acustică
Evidențiarea acustică se referă la sublinierea sunetelor și cuvintelor astfel încât acestea să iasă în evidență. Dacă există cuvinte sau sunete pe care copilul nu le pronunță clar, le poți sublinia, pronunțându-le mai rar sau mai lent decât pe celelalte cuvinte sau folosind o voce melodică când le spui. Acest lucru ajută copilul să se concentreze asupra cuvântului sau a sunetului respectiv.
Variantele de răspuns
Adresează-i întrebări cu variante de răspuns. De exemplu, dacă vă concentrați asupra dezvoltării unui anumit sunet, cum ar fi „M”, l-ai putea întreba „Vrei să mergi în parc sau să mergi la bunica?”.
Acest lucru îi oferă șansa să repete anumite cuvinte care vizează un anumit sunet, astfel încât copilul are ocazia să-l audă de două ori și să-l practice o dată.
Jocuri cu onomatopee
Crează jocuri și povești cu diferite onomatopee. Explică-i copilului că și animalele comunică între ele și creează jocuri. Poți începe cu jocul „repetă după mine!” sau cu cel de recunoaștere a animalelor imitate și a sunetelor produse de natură.
Exemple de sunete pe care le repetam în joc împreună cu copilul:
– Cum face șoricelul?
– Chiţ-chiţ!
– Cum face ciocănitoare ciocan?
– Cioc-cioc!
– Cum face vrăbiuţa?
– Cip-cip-cirip!
– Sunetul clopoţelului…?
– Cli-clin-cling!
– Cum face găina?
– Cot-cot-cot-codac!
– Cum face greierul?
– Cri-cri-cri!
– Cum face cioara?
– Crrra-crrra!
– Cum face cucul?
– Cu-cu!
– Cum face cocoşul?
– Cucuriguuu!
În cadrul jocului cu onomatopee poți include și exerciții de dicție în care copilul să învețe cum să țină limba pentru a pronunța anumite sunete.
Pentru că acțiunile repetate duc la un salt calitativ, cu un astfel de joc pe zi copilul va ajunge să vorbească mai bine și mult mai ușor.
Pentru că se apropie sărbătorile, îți fac cadou o listă cu peste 100 de onomatopee care să te ajute în jocurile pe care le creezi împreună cu copilul. O poți descărca de aici.
Pe curând!