Divorțul și alte discuții sensibile de purtat cu cel mic
Vacanța este un moment potrivit pentru abordarea subiectelor sensibile. Și când spun subiecte sensibile mă gândesc în primul rând la divorț.
În fiecare an, mii de copii trec prin stresul divorţului dintre părinţi. Modul în care aceştia reacționează depinde de vârsta, personalitatea și circumstanțele procesului de separare. Totuşi, divorţul părinţilor nu este singurul subiect sensibil pentru copii. Aşa că, zilele astea, m-am tot întrebat: Dacă ar fi să fac un top al celor mai importante subiecte de abordat cu copilul, care ar fi acestea? Cum ar trebui să discutăm cu copilul despre aceste subiecte? Așa că… here we go:
Divorțul
Chiar dacă familia voastră nu se confruntă cu această problemă, este posibil ca cei mici să audă la ceilalți despre divorț. Pentru copii, faptul că divorțul există, poate reprezenta o sursă serioasă de îngrijorare. Auzind despre rata destul de crescută a familiilor separate, s-ar putea să fie destul de dificil să-l convingem pe copil că atunci când ne certăm, nu ne gândim în mod obligatoriu și la o despărțire.
Pe de altă parte, dacă totuși familia voastră se confruntă cu divorțul, există câteva lucruri de care trebuie să ținem cont. Copiii mici au nevoie de afirmații repetate cum că divorțul nu este ceva ce se întâmplă din vina lor și că îi iubim necondiționat. Adolescenții vor dori, probabil, mai multe detalii despre divorț si despre cum le va afecta viața acest eveniment.
Momentul și modul în care este anunțat divorțul este esențial. Vestea că părinții se vor despărți va fi o amintire persistentă pentru copil. În cazul în care avem mai mulți copii, vom ține cont de faptul că aceștia trebuie să afle în acelați timp. Altfel, cel mare se va simți copleșit de greutatea secretului pe care trebuie să-l țină, în timp ce copilul cel mic va înțelege că el nu este în stare să confrunte problemele.
Cel mai important este ca cel mic să știe că ambii părinți îl vor iubi la fel de mult și că separarea se face între cei doi, nu între copii și părinți. Copiii au nevoie să li se spună că ambii părinți vor continua să fie la fel de implicați în viețile lor și că ei vor primi în continuare aceeași afecțiune de la mama și tata.
Aici găsești povestea plină de învățături a unei mame, care a încercat zadarnic să-și protejeze copilul de situațiile neplăcute cauzate de divorț.
Relațiile intime
Dacă ai nevoie să-ți faci curaj pentru a aborda subiectul acesta cu cei mici, gândește-te de la cine ai prefera să obțină aceste informații. Școala s-ar putea să-i dea o imagine rigidă despre subiect. Cei de aceeași vârstă probabil vor transmite lucrurile așa cum le-au înțeles ei (ceea ce nu poți verifica sau controla, niciodată). Filmele le vor prezenta stereotipuri și lista ar putea continua.
În cazul în care te simți inconfortabil în legătură cu subiectul, înainte de a începe discuția cu copilul, poți încerca să-l dezbați cu o persoană de încredere pentru tine: o discuție deschisă cu partenerul de viață, cu un consilier psihologic sau un prieten foarte bun. De asemenea, poți citi cărți legate de acest subiect.
Copiii care știu că pot discuta deschis despre sex cu părinții lor și care știu că vor fi ascultați cu atenție de către aceștia, au o probabilitate mult mai scăzută de dezvolta comportamente sexuale inadecvate și de a se implica în relații toxice.
Conflictul
Fie că acceptăm sau nu, conflictul face parte din viața noastră, și uneori chiar ne învață câte ceva despre noi și cei lângă care trăim. Pentru a putea depăși cu succes un conflict, va trebui să începem prin a accepta că de fiecare dată, două părți sunt implicate și în mod egal responsabile de concluzionarea conflictului. Acest fapt este la fel de important atât pentru tine cât și pentru copil.
De asemenea, poți îmbrăca un conflict într-un mod care să promoveze, în final, înțelegerea, explicându-i copilului că este uman pentru fiecare dintre noi să facă unele greșeli.
Explică-i copilului că un conflict este rezolvabil. El este doar un prag ce se poate depăși. Dacă apar conflicte în familie, explică-i cum s-au încheiat acestea și care sunt soluțiile care au fost găsite. În caz contrar, va crede că acele conflicte au rămas nerezolvate, așteptând să iasă oricând la suprafață, ceea nu va face decât să-i accentueze teama.
Sănătate și boală
Va trebui să cercetezi subiectul și să îi explici dacă într-adevăr respectivele afecțiuni reprezintă sau nu un risc pentru el sau pentru familie.
Nu evita discuții pe care le percepi ca fiind neplăcute în acest context – discută deschis despre comportamente de risc (inclusiv sexuale) astfel încât copilul să dezvolte o imagine cât mai corectă despre acestea. În preadolescență (9-11) ani, copilul ar trebui să știe deja cum se poate apăra de boli cu transmitere sexuală. În caz contrar, el va intra în etapele ulterioare cu o imagine incorectă privitoare la viața intimă. De asemenea, este indicat să facem diferența între un comportament ce cauzează anumite riscuri (fumat, mâncat nesănătos, comportament sexual haotic, consumul de alcool) și cel care promovează sănătatea (practicarea mișcării fizice, alegerea cu grijă a alimentelor, încadrarea comportamentelor sexuale într-un context marcat de grijă reciprocă și respect).
Desigur, discuțiile de tip „prelegere” sunt de evitat. Poți profita de ocaziile în care subiectul apare în anumite contexte (în filme, în grupul de prieteni și cunoștințe).
Este important să asiguri un mediu cât mai deschis, pentru ca atât tu cât și copilul să vă simțiți confortabil. De asemenea, crează-i și lui spațiu pentru a se exprima și ascultă-l cu răbdare. Folosește orice oportunitate ce apare de-a lungul zilei pentru a discuta cu cel mic și reia discuțiile de câte ori este nevoie.