Mami, plecăm în vacanță?
A venit și sezonul vacanțelor. Băieții mei sunt mari acum, au deja 6 ani, iar asta vine cu o mulțime de beneficii. Pot să aleg orice destinație de vacanță. Discuțiile noastre sunt mult mai mature, iar planificarea călătoriei a devenit distractivă.
Însă, toate gândurile astea mi-au amintit de vacanțele trecute. Mă gândesc la mămicile cu copii mici și vreau să le împărtășesc din experiențele prin care noi am trecut de-a lungul timpului. Am organizat o listă cu lucruri de care noi am ținut cont pentru o vacanță reușită la mare alături de copii.
Ușurează-ți munca!
- Stabilește cu cel mic un regulament pentru cazurile de urgență. Astfel veți fi mai relaxați ulterior, știind ce aveți de făcut.
- Nu-l lăsa singur. Este necesar să rămână mereu cu unul dintre părinți sau cu cineva matur.
- Delimitează spațiul în care are voie sa alerge și să se joace. Trebuie să fie mereu în raza vizuală a unui adult.
- Nu-l lăsa să se expună la soare între orele prânzului (11.00 – 16.00). De fapt, această regulă se aplică pentru întreaga familie.
- Nu-l lăsa să înoate singur. Valurile te pot păcăli, pot masca zone în care apa este adâncă.
Asigură-te că din bagajul pentru plajă nu lipsește:
- Trusa de prim ajutor. Ea trebuie să conțină medicamente, plasturi rezistenți la apă, un pachet de gheață, șervețele și dezinfectant pentru mâini.
- Aparat foto rezistent la apă .
- Gustări pentru plajă. Simple și consistente: nuci, sticks-uri, sandwich-uri. Păstrează-le la îndemână pentru că soarele și bălăceala ne fac să ne fie foame mai des. Fructele și legumele sunt în special potrivite, pentru că sunt sănătoase, hidratează și nu se strică repede.
Dacă copilul tău este încă bebe (are sub 1 an), nu uita să iei cu tine:
- Crema de protecție specială pentru copii. Pe lângă faptul că pielea lor este extrem de sensibilă și trebuie protejată de soare întotdeauna, copiii pot fi alergici la anumite creme de protecție. Cremele dedicate copiilor sunt mai fine și la fel de eficiente, având în vedere spectrul de acțiune (în sensul în care blochează diferite tipuri de raze ale soarelui) iar SPF-ul lor este de 50 sau mai mare. O idee bună ar fi să ai cu tine mai multe tipuri de creme, inclusiv pentru față (pentru a ține cont de ochii sensibili). Asigură-te că aplici crema o dată pe oră.
- O umbrelă sau un mic cort. În primul an, copilul trebuie ținut pe cât posibil departe de razele soarelui, pielea lui fiind încă foarte delicată. Instalează o umbrelă mare de plajă sau un cort pentru a asigura un loc cu umbră. Unele corturi sunt foarte ușoare și pot fi folosite și pentru copiii mai mari.
- Sacoșa pentru scutece. Sigur va fi nevoie să îl schimbi pe cel mic, așa că ia mereu cu tine o pungă de gunoi.
Dacă copilul tău are peste 1 an, nu ar trebui să-ți lipsească:
- Spray de protecție. Copilul va alerga entuziasmat pe toată plaja. Este posibil să nu stea liniștit cât să-i aplici o cremă de protecție obișnuită. Încearcă un spray. E potrivit pentru o aplicare rapidă și se usucă în scurt timp, astfel încât îți va fi mult mai ușor să îl aplici o dată pe oră.
- Scutece rezistente la apă. Scutecele obișnuite nu sunt eficiente în apă. Se pot deteriora foarte repede și nu mai oferă protecție. Asigură-te că ai la tine unele speciale pentru plajă și ajută-l pe cel mic să se simtă confortabil.
- Pălărie. Caută o pălărie care să fie confortabilă pentru copil. Aceasta trebuie să-i stea mereu pe cap. Poți alege una care se leagă sub bărbie.
- Umbrelă sau cort mic. După atâta alergat, va avea nevoie de un loc răcoros unde să tragă un pui de somn.
- Vesta de salvare. Plaja poate fi foarte aglomerată și imprevizibilă, iar cel mic poate ajunge în apă înainte să-ți dai seama că a plecat de lângă tine. Fii pregătită și echipează-l când e în preajma apei.
- Jucării pentru plajă. Ia câteva jucării cu tine. Te poți rezuma la niște lopățele, o găletușă și un ghiozdan mic pentru adunat scoici.
- Apă. Copiii sunt predispuși la deshidratare când sunt pe plajă. Ia apă cu tine și asigură-te că bea la intervale mici. Observă limitele copilului tău și asigură-te că ia câte o pauză de la razele soarelui.
- Papuci. Pe plajă se găsesc o mulțime de pietre, scoici, iar nisipul este fierbinte. Pentru a nu se răni, asigură-te că cel mic poartă papuci când aleargă de colo colo.
- O carte de povești. Timpul petrecut pe plajă este un prilej minunat de conectare cu copilul.
Poți alege una dintre poveștile pe care le-am recomandat aici, sau îi poți citi câteva povești terapeutice. Poveștile terapeutice te pot ajuta să rezolvi probleme în relația cu el sau să-i oferi explicații metaforice pentru a vindeca anumite emoții. Poate simte că nu-i acorzi suficient timp, sau că nu este înțeles. Poveștile terapeutice sunt un instrument minunat de comunicare, conectare și vindecare în aceste cazuri. Aici poți citi câteva dintre poveștile scrise de mine.
Te îmbrățișez și îți urez o vacanță minunată alături de cei dragi, mici și mari!