Mindfulness pentru copii
Am început să scriu acest articol după ce am citit răspunsul lui Buddha la întrebarea unui om sărac care-l vizitase:
– „Ce ai câștigat prin meditație?”
– „Nimic. Dar lasă-mă, totuși, să-ți spun ce am pierdut: FURIA, ANXIETATEA, DEPRESIA, NESIGURANȚA, FRICA DE BĂTRÂNEȚE, FRICA DE MOARTE.”
Fiecare dintre noi, mai devreme sau mai târziu, este acaparat de tristețe, de temeri, de nesiguranță… Chiar și pentru noi, adulții, lucrurile devin dificile uneori. Sunt momente în care, dacă s-ar putea, am opri timpul pentru a ne lua o zi liberă de la stilul de viață care ne consumă energia. Dar pentru ei, pentru copiii noștri, nu vrem asta, nu vrem ca ei să treacă prin astfel de stări, prin astfel de momente. Pentru ei ne dorim prosperitate, relaxare și, neapărat, liniște interioară. Însă, liniștea interioară nu o învățăm la școală, nici relaxarea, nici prosperitatea, nici bucuria adevărată, nici… nici…
Pentru asta există părinții. Părintele are un „second-job” de super-erou, iar acest super-erou poate oferi daruri care să-l însoțească pe copil toată viața: încredere în sine, blândețe, toleranță, putere interioară, capacitatea de a înțelege natura umană și de a nu lua lucrurile personal și multe alte daruri care-l ajută pe copil să facă față provocărilor vieții. Și toate aceste lucruri sunt despre un parenting echilibrat și mindfulness – care nu constă în trucuri sau check-lists, ci necesită timp, practică și dezvoltare personală în cel mai pur sens al cuvântului.
Am structurat conținutul într-un infografic (pe care îl găsești mai jos), astfel încât să parcurgi informația ușor și să reții cât mai multe lucruri.