Parentingul este un regim de viață sănătos, nu o dietă minune
În cadrul programelor de coaching și psihologie pe care le dezvolt pentru părinți, aud foarte des întrebări care încep cu „ce să fac pentru a”… și întotdeauna persoana care adresează întrebarea găsește cumva și răspunsul – pe care îl discutăm și analizăm ulterior până apar revelațiile.
Soluția este întotdeauna la noi, iar copiii noștri ne oferă provocările necesare care să ne scoată din zona de confort și să ne împingă către creștere și dezvoltare personală. Ne provoacă în feluri în care nimeni n-a mai reușit să o facă înainte și „ne apasă butoane” care deschid răni vechi, blocate în structurile noastre profunde, despre care nici nu știm că există. Ne învață bucuria adevărată și ne dau ocazia să experimentăm în sfârșit dragostea necondiționată. Ne scoate din agendă și ne teleportează brusc în prezentul de aici și acum pentru a ne bucura de moment. Dacă îndrăznim să ne observăm pe noi în relația cu ei, tot copiii ne arată în alte culori diverse aspecte ale ființei noastre. Dar cel mai interesant este că ne motivează să devenim părinți din ce în ce mai buni, cu fiecare zi ce trece. Și așa începe călătoria… Așa începe dezvoltarea personală – un concept atât de în trend că oamenii i-au uitat pur și simplu semnificația și importanța.
Dezvoltarea personală fără conservanți
Când vorbim de dezvoltare personală, nu există o rețetă generală. De fapt, nu ai cum să faci o rețetă din asta. Este un proces complex, diferit pentru fiecare persoană în parte. Este un mix de informare, discuții cu coach-ul, de terapii vindecătoare cu psihologul, de căutarea sinelui adevărat, de observare, de întrebări și, în final, revelații. Este un maraton întrerupt de sprinturi impresionante, dar care vin atunci când dorința de a crește este reală și efortul e intens. Este un regim de viață sănătos care poate începe acum și durează toată viața.
În primul rând, coachingul nu este terapie. De cele mai multe ori, terapia este legată de vindecarea trecutului, în timp ce coachingul este orientat spre viitor. În terapie, ne concentrăm pe experiențele trecute, explorând emoții, trăiri sau provocări cu care ne-am confruntat, în timp ce coachingul este antrenamentul care ne duce în punctul în care ne dorim să ajungem.
În procesele de dezvoltare personală ale părinților cu care lucrez, cele mai bune rezultate le-am obținut cu ajutorul terapiilor combinate într-un mod holistic.
Să înveți o tehnică de parenting pe care să o aplici la nesfârșit nu-ți garantează rezultate pe termen lung. Este nevoie de explorarea emoțiilor, confruntarea provocărilor, vindecarea trecutului și de antrenament; de ghidarea și sprijinul unui psiholog. Însă, dacă nu consideri că este nevoie încă să soliciți ajutorul unui specialist, întreabă-te:
- Cât de mult mă stresez în ultima vreme?
- Cât de des simt nevoia să-i cert pe copii?
- Cât timp de calitate petrec cu copilul meu în fiecare zi?
- Cât de bine reușesc să îmi observ emoțiile și comportamentul în relația cu el?
- Spre ce îmi îndrept energia în momentul de față?
- În ce anume investesc cel mai mult timp?
- Cât de ancorată sunt în prezent?
- Cât de bine înțeleg realitatea copilului meu?
Acestea sunt doar câteva întrebări care te pot ghida spre auto-observare. Dacă ți-am trezit curiozitatea despre această zonă a introspecției, poți citi aici despre cum ne oglindesc ceilalți în situațiile, alegerile și acțiunile pe care le experimentăm.