6 povești celebre pentru dezvoltarea personală a copilului
Sunt călătorii ale minții menite să completeze experiențele reale din viața de zi cu zi. Stimulează imaginația, gândirea, intuiția și ajută copiii să-și dezvolte capacitatea de a gestiona situațiile din viața lor. De fapt, sunt instrumente de dezvoltare personală și emoțională pentru copii. Sunt povești celebre, pe care băieții mei le adoră și pe care le poți citi și tu împreună cu cei mici.
Micul Prinț, Antoine de Saint-Exupéry – personaje complexe, creativitate și înțelepciune.
Micul Prinț îi învață pe copii despre posibilitățile infinite pe care le au. Îi învață atitudini față de viață și că valoarea unei persoane nu stă în forța ei fizică sau vârstă. Îi face atenți la detalii și le arată că mintea noastră este cel mai important dar pe care îl avem și ea are nevoie de libertate, libertatea de a-și pune întrebări și de a vedea lucruri noi din perspective proprii.
Aventurile lui Huckleberry Finn, Mark Twain
Aventurile lui Huckleberry Finn este o lucrare clasică, este o carte ce militează împotriva rasismului, lecție importantă pentru fiecare dintre noi. Copiii au nevoie să învețe să fie deschiși și să nu judece oamenii în funcție de stereotipuri. Această carte poate genera subiecte interesante de discuție cu copilul.
Alice în Țara Minunilor, Lewis Carroll
Toate poveștile care prezintă schimbarea sau creșterea într-un cadru metaforic sunt importante în dezvoltarea copilului, iar Alice în Țara Minunilor este una dintre aceste povești. Alice trece prin aceste faze într-un ritm accelerat, schimbându-și percepția despre sine și trecând prin diferite stări, alternând nesiguranța cu încrederea în sine. În cele din urmă, învață să-și folosească resursele astfel încât să-și controleze singură procesul. De asemenea, Alice îi învață pe copii cât de important este să îți formulezi clar scopurile și intențiile și să-ți definești identitatea.
Vrăjitorul din Oz, Franz Baum
Chiar dacă sunt diferiți față de noi, prietenii sunt cei care ne însoțesc de-a lungul vieții și de care vom avea nevoie mereu. Vrăjitorul din Oz ne reamintește acest adevăr și ne învață să privim spre noi înșine pentru a descoperi că avem suficiente resurse pentru a depăși orice obstacol.
Peter Pan, M. Barrie
„Gândește-te la ceva frumos și vei zbura!”. O poveste emoționantă, scrisă din suflet și în care Barrie a fost foarte implicat. În ultimii ani, numele Peter Pan a fost asociat cu un fenomen social cu care se pare că ne confruntăm, respectiv al tinerilor care refuză să se maturizeze și care se pot lăuda cu o slujbă, o familie și cu alte realizări la vârste mult mai înaintate comparativ cu generațiile anterioare.
Pe de altă parte, Peter Pan ne spune să fim „ca niște copii”, nu imaturi. Să fim creativi, curioși și curajoși, să fim sinceri, să avem grijă unii de ceilalți.
Hansel și Gretel, Frații Grimm
Copiii care ascultă sau citesc această poveste își pot explora sentimentele legate de abandon și îi ajută să scape de această teamă, pe care uneori copiii o resimt chiar și atunci când credem că nu au niciun motiv. De asemenea cei mici învață din această poveste că sunt puternici, că își pot purta de grijă și pe cont propriu și că pot avea succes în acest demers. Această poveste transmite explică numeroase lucruri despre cum funcționează lumea.
Unele dintre cărțile pe care le recomand au fost ecranizate, dar … nu este suficient să vedem filmul. Copiii au nevoie de povești încă de la primele luni de viață. Bebelușul înregistrează imaginile, ascultă cu atenție vocea și inflexiunile ei. În timp, el face cunoștință cu din ce în ce mai multe cuvinte și diferite stiluri de exprimare. Mai târziu, când învață să citească, puteți experimenta cititul pe roluri; copilul se va bucura mai mult de poveste, va învăța mai ușor, iar tu vei verifica în ce stadiu se află în ceea ce privește cititul.
Este posibil să apară perioade în care cel mic preferă anumite povești. Este un lucru normal. Însă, uneori povestea preferată ne poate comunica lucruri importante despre nevoile emoționale ale copilului sau interesele din prezent.
Poți iniția conversații pe baza poveștii pentru a explora mai mult nevoile copilului tăi. Îi poți adresa întrebări despre ce crede că se va întâmpla în continuare sau care sunt motivele pentru care personajele s-au comportat într-un mod anume.
Lectură plăcută alături de cei mici!