Provocările care apar când devii mamă
Știu, esti un singur om și îți e greu să fii pregătită 24 din 24 să hrănești, cureți, speli, adormi copilul, să-i cânți, să-i verifici temperatura și așa mai departe. Când devii mamă, provocările par mai multe ca niciodată și vin toate odată. Știu că ai nevoie să vorbești cu cineva care să înțeleagă aceste lucruri și să te ajute să treci mai ușor prin aceste provocări și de asta sunt aici.
Am ales șase dintre problemele pe care le-am întâlnit cel mai des în terapiile cu proaspetele mămici și le voi aborda succint pe fiecare în parte.
1. Nu simți legătura puternică pe care ți-ai imaginat-o
Bebelușul pare o creatură ciudată, care seamănă puțin cu tine. Doarme tot timpul, te umple de bale și pare să nu te recunoască tot timpul. Nu primești feedback de fiecare dată și nu înțelegi dacă ceea ce faci este bine sau rău. E normal. E nevoie de timp pentru a crea o relație de atașament puternică. Bebelușii au nevoie de hrană, căldură, somn si multă iubire. Asigură-te că îi îndeplinești 100% aceste nevoi de bază și legătura se va crea în timp.
2. Hrănirea bebelușului la san poate fi dificilă
Poate nu ai suficient lapte, sau copilul refuză sânul, ori nu știe să sugă, ori te doare sânul în timp ce îl hrănești. Hrănirea bebelușului poate fi dificilă. Caută soluții împreună cu medicul tău. El va înțelege perfect și te va îndruma spre a depăși cu brio această provocare.
3. Nu știi ce să faci
Te simți „începătoare” și nu știi ce să faci. Pentru multe proaspete mămici, hrănirea și îngrijirea nou-născutului vine cu cea mai mare doză de stres. Copilul își face nevoile suficient de des? Mai respira? Da, vei verifica respirația bebelușului mai des decât îți poți imagina. Iar întrebările sunt multe și îți consumă multă energie, pentru că te îngrijorezi, așa cum face orice mamă.
După ce am devenit mămică, o prietenă mi-a spus: „Ai trei sarcini de bază: hrănește bebelușii, hrănește-te pe tine și din când în când îmbăiază-l pe unul dintre voi.” Am râs atunci, dar sunt lucrurile de bază pe care trebuie să ne concentrăm. Și faptul că focusul rămâne pe cele trei, diminuează restul îngrijorărilor.
4. Ești prinsă într-o buclă
În primele săptămâni, bebelușul mănâncă la fiecare două ore – și acesta este un număr optimist. Când ești pe cale să te duci să dormi a treia oară în acea seară, vei auzi plânsul de „flămând din nou”. Imaginează-ți o alarmă care pornește la fiecare două ore timp de cinci săptămâni. Acest tip nou de oboseală poate provoca dureri de cap, depresie, iritabilitate, probleme de memorie și confuzie. E greu și te înțeleg perfect. Dă-ți timp să te acomodezi cu noul statut și dormi de ori câte ori ai ocazia. Ajută enorm. În plus, perioada asta o să treacă înainte să-ți dai seama.
5. Te simți singură
Ai o mulțime de responsabilități noi, n-ai timp pentru tine și nici nu poți ieși din casă. Sprijinul emoțional din partea familiei și a celor ce simți că te înțeleg ajută enorm în această perioadă. Incearcă să socializezi cu alte mamici si sa te apropii de cei care au aceleasi preocupari ca si tine.
6. Nu arăți la fel ca înainte să rămâi însărcinată
După naștere, burta mamei este umflată și moale. Puține femei revin la abdomenul plat. Corpul are nevoie de timp să ajungă la greutatea inițială. În loc să-l critici în tăcere, gândește-te la˛lucrul minunat pe care a fost capabil să îl facă. Est greu să te accepți așa, dar cu putin efort, la timpul potrivit, poti reveni la greutatea inițială.
Primele câteva săptămâni sunt destul de dificile. Însă doctorii și mamele care au experimentat aceste lucruri spun că trec repede. Ai încredere în tine! Vei fi mândră că ai supraviețuit și că ai făcut o treabă atât de bună.
De fiecare dată când simți că îți e greu, te rog să-mi scrii. Pentru mine este foarte important să te ajut să faci față mai ușor acestei provocări. Ești o mamă minunată și îți mulțumesc pentru încrederea ta în informațiile și suportul pe care le ofer prin intermediul acestui blog!
Îți doresc o zi de poveste alături de bebelușul tău!