Ce s-a întâmplat la workshopul „Ce simt copiii și nu spun”?
Pe 5 aprilie am susținut workshopul „Ce simt copiii și nu spun” și vreau să vă spun mai multe despre aceste două ore de parenting care te pot ghida să devii un părinte mai bun și să înțelegi mai bine ce se întâmplă cu copilul tău.
Acest workshop constituie o bază solidă în meseria de părinte, iar dacă ești deschis să asculți informația adunată aici, cu siguranță te va ajuta să:
- Ai o relație bazată pe înțelegere și respect cu copilul.
- Înţelegi nevoile sale şi cum trebuie să răspunzi acestora.
- Treci de la „Ce vrea copilul ăsta de la mine?” la “AHA, văd și îi înţeleg nevoile”.
- Previi problemele de comportament pe care copilul le poate avea când este mic, în adolescență și chiar mai târziu.
- Previi tulburările de alimentație, emoționale și psihologice (sentimentul de singurătate, depresie, anxietate) la care sunt predispuși copiii neînțeleși.
- Înțelegi problemele tale emoționale, cum afectează ele copilul și ce anume poți face pentru a le rezolva sau a le ține sub control.
Modul în care au relaționat cu noi părinții noștri este definitoriu pentru ceea ce devenim noi ca adulți.
Lucrând cu oamenii în sesiuni de talent management, evaluarea personalității, life & career coaching şi în procese de dezvoltare profesională și personală de mai bine de 12 ani, am înțeles că modul în care au relaționat cu noi, ne-au educat şi ne-au validat părinții noștri este definitoriu pentru ceea ce devenim şi suntem noi ca adulți.
Ca părinți, avem un impact semnificativ asupra dezvoltării personalității copilului. Relația pe care o avem cu cel mic are un impact direct asupra dezvoltării emoționale a acestuia, lucru care decide asupra succesului sau insuccesului său în viață.
Un copil inteligent emoțional este acel copil căruia îi sunt îndeplinite nevoile (inclusiv cele emoționale), care se simte înțeles și în siguranță, care are o relație de atașament corectă cu părintele. Însă, nu putem satisface nevoile emoționale ale unui copil fără să-l înțelegem. Când ne înțelegem copilul îi înțelegem și nevoile. De aceea este atât de important să știm ce simt copiii și mai ales ce simt ei și nu ne spun.
ATENȚIE! Este o mare diferență între nevoi și dorințe. Dorința este „Mami, vreau 10 acadele!”, iar nevoia este „Mami, mi-e foame”. Avem datoria de a răspunde nevoilor copilului, însă nu și tuturor dorințelor.
Care au fost subiectele pe care le-am atins în workshopul „Ce simt copiii și nu spun”?
„Ce simt copiii și nu spun?!” ajută părinții să devină mai conștienți de ceea ce sunt și de ceea ce fac în relația cu copilul. Acesta este primul pas spre a deveni părinți suficient de buni și a crește copii echilibrați. Am vorbit despre:
1. Emoțiile și ABC-ul emoțional.
Aici (click!) poți citi una dintre întâmplările care mi-au revelat faptul că cei mici învață ceea ce trăiesc.
2. Fascinanții neuroni oglindă și știința de a percepe exact ce simte celălalt.
„Cu neuronii-oglindă nu trebuie să pretindem că suntem în pielea altei persoane… ne aflăm practic în mintea unei alte persoane.“
(Marco Iacoboni)
3. Problemele de comportament și emoțiile greu de gestionat.
4. Cum comunicăm pe înțelesului copilului?
În lumea copiilor, comunicarea este diferită. Însă, există 3 intrumente care ne pot ajuta să comunicăm mult mai ușor cu copilul:
- jocul;
- povestea terapeutică;
Diferența dintre o poveste tradițională și una terapeutică este că povestea terapeutică transmite, pe baza celor relatate, un mesaj specific ce are scopul de a rezolva o problemă, de a ajuta copilul să accepte anumite lucruri.Există cărți cu povești terapeutice pe care le puteți spune copilului. Poveștile sunt „clasificate” în funcție de tema poveștii: curaj, prietenie, teamă, încredere în forțele proprii, iubire, relația cu părinții, gelozia între frați ș.a.m.d.
În funcție de problema cu care vă confruntați, puteți să alegeți o astfel de poveste sau puteți construi împreună o poveste terapeutică (la care să contribuie și cel mic atunci când simte nevoia să intervină). Mai jos, găsești legături (link-uri) către două dintre poveștile terapeutice scrise de mine, pe care le poți folosi pentru a-ți îmbunătăți comunicarea cu cel mic:
b. Iubirea este o mică stea strălucitoare
- timpul special.
5. Cum gestionăm situațiile dificile?
6. Stresul și mecanismele de eliberare a stresului la copii.
7. Cercul siguranței – o hartă intuitivă, care ne ajută să identificăm și să satisfacem nevoile copilului în materie de atașament și conectare.
8. Ce înseamnă să fim conștienti în relația cu copilul?
9. TIME IN versus TIME OUT.
10. Cum umplem rezervorul emoțional al copilului?
11. Probleme emoționale ale părintelui și felul în care acestea afectează copilul.
12. Cum ne vindecăm noi ca părinți?
13. Ce înseamnă un parenting suficient de bun?
Conștientizarea – primul pas spre un parenting suficient de bun
Deși încercăm să fim părinți suficient de buni pentru copiii noștri, traumele emoționale se transmit transgenerațional. Toate problemele emoționale pe care le-am experimentat în copilărie și în adolescență, și pe care n-am reușit să le rezolvăm au rămas acolo și, fără să ne dăm seama, le transmitem mai departe copiilor noștri.
Sentimentele pe care nu putem încă să le gestionăm trăiesc în câmpul emoțional al copiilor noștri. Sentimentele pe care părinții noștri nu au putut să le țină, ne-au fost date nouă să le cărăm. Sentimentele pe care părinții lor nu le-au putut ține, le-au fost date lor să le care.
Parentingul este, în primul rând, despre noi ca părinți; despre trezirea noastră și conștientizarea faptului că dacă noi suntem bine și în echilibru, vom găsi resursele necesare pentru a fi părinți suficient de buni pentru copiii noștri.